Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Весна на повну: як запобігти весняному авітамінозу?

16.03.2023

Погіршився настрій, не вистачає сил та на додачу шкіра стала сухою? Навесні такі зміни не дивина – зустрічаємо авітаміноз із першими променями сонця. Як підтримати себе та не проґавити ознаки дефіциту вітамінів. Читаємо та вживаємо заходи!

Що таке авітаміноз?

Якщо бути точними, то нестача вітамінів це – ГІПОвітаміноз, і він часто буває сезонним. Авітаміноз означає, що в організмі немає певного вітаміну взагалі. Це викликає важкі стани – рахіт, цинга, бері-бері та інші.

Частіше зустрічається саме гіповітаміноз, коли вітамін в організм потрапляє, але в недостатній кількості. Навесні ця проблема загострюється. 

Восени і влітку ви споживаєте достатню кількість овочів і фруктів, тому вітаміни накопичуються в тілі. За зиму цей запас вичерпується, а от нових порцій вітамінів не надходить, адже взимку ми не їмо багато рослинної їжі. Через це  гіповітаміноз приходить саме навесні.

Симптоми

Спостерігайте за собою, і ви помітите ознаки дефіциту вітамінів:

  • суха шкіра;
  • дерматози та висипи;
  • ламкість нігтів та випадіння волосся;
  • хрускіт в кістках;
  • дипресії та перепади настрою;
  • кровоточивість ясен;
  • сонливість.

Часто на тлі нестачі вітамінів знижується імунний бар'єр, інфекції легко атакують організм. Тож часті застуди можуть бути ознакою  гіповітамінозу.

Що робити?

Як тільки ви помітили неприємні симптоми, зверніться до сімейного лікаря та здайте загальний аналіз крові. Після консультації та оцінки результатів лікар може призначити додаткові аналізи на визначення певного вітаміну або мікроелементу. Також порадить вітамінні добавки, які можна вживати для підтримки організму.

Пам'ятайте про харчування. Правильна дієта – перший спосіб боротьби із авітамінозом.

Додайте до раціону молочні продукти, сир, йогурти, печінку. Намагайтесь вживати більше овочів, які зараз доступні. Хоча фруктів навесні ще небагато, ви можете їсти цитрусові, банани, зимові ягоди (лохина).

Не забувайте про перебування на сонці – це чудове джерело вітаміну D. Тому гуляйте частіше і намагайтесь зберігати спокій.

А на візит до лікаря та здачу аналізів чекаємо у медичному центрі Здорова Родина+!

Всі новини