Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Коварний ендометріоз: симптоми, причини та лікування

29.08.2022

Ендометріоз у всьому світі вражає до 10% жінок та дівчат репродуктивного віку. Ця хронічна патологія приносить біль та призводить до непліддя. Ендометріоз потребує спостереження та лікування. Дізнайтеся, як можна виявити патологію та як з нею боротися?

Ендометріоз та його наслідки

Внутрішня поверхня матки вкрита особливим шаром – ендометрієм. Ендометріоз виникає, коли тканини, подібні до ендометрію, ростуть за межами матки. Ці тканини поводять себе як ендометрій, залежить від гормонів, та пов'язані із кровоносними судинами. Тому під час менструації виникає запалення, що спричиняє сильний біль.

Негативними наслідками ендометріозу є періодичні болі та непліддя. Життя жінки суттєво погіршується, адже болі можуть виникати під час статевого акту і  сечовипускання. 

Часто ендометріоз діагностують, коли жінка звертається до лікаря з приводу відсутності вагітності протягом тривалого часу.

Причини ендометріозу

Причини ендометріозу донині не встановлені. Теоретично, захворювання виникає через спадкову схильність, фізіологічні особливості будови статевих органів. Деякі фахівці пов’язують патологію із перенесеними операціями на статевих органах.

Симптоми ендометріозу

Захворювання значно ускладнює життя жінки, адже позначається неприємними симптомами з боку різних органів і систем:

симптоми ендометріозу

Діагностика ендометріозу

Діагностують ендометріоз за допомогою УЗД органів малого таза. Інколи жінці призначають гістероскопію та МРТ, якщо це необхідно. Додатково лікар рекомендує здати аналіз крові на онкомаркери та гормони.

Лікування ендометріозу у медичному центрі Здорова Родина+

Під час огляду у гінеколога лікар може запідозрити ендометріоз. Щоб підтвердити діагноз, призначаються відповідні обстеження та аналізи.

У медичному центрі Здорова Родина+ лікування ендометріозу здійснюється відповідно до міжнародних медичних протоколів.

Якщо ендометріоз виявити на ранніх етапах, то буває достатньо медикаментозного лікування. Жінці призначають гормональні препарати, а також засоби для зменшення болю. Терапія довготривала, але вона дозволяє уникнути хірургічного втручання.

За необхідності пацієнтці призначають операцію.

Як давно ви були у гінеколога? Чи турбує вас періодичний біль з боку статевої системи? 

Записуйтесь на прийом до професійних лікарів медичного центру Здорова Родина+!

Всі новини