Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Атопічний дерматит

22.12.2022

Суха подразнена шкіра із червоними плямами – для тих, хто страждає від атопічного дерматиту, це явище стає частиною життя. Як розпізнати симптоми АД та як його лікувати? Радимось із дерматологами медичного центру Здорова Родина+.

Що таке атопічний дерматит

Атопічний дерматит (АД) – це хронічне захворювання шкіри, яке переважно спостерігається у дітей. Від АД страждають до 50% новонароджених. У дорослих АД зустрічається рідше - у 10-20% випадків.

Основні прояви атопічного дерматиту такі:

  • шкіра стає дуже сухою, на ній з'являються тріщини;
  • дрібний червоний висип на шкірі, який може кровоточити;
  • свербіж подразнених ділянок шкіри, який заважає навіть спати.

Як протікає атопічний дерматит

Атопічний дерматит – це хронічний стан шкіри. Тому виникають періоди загострення, коли симптоми заважають нормальному життю.  Також бувають періоди “спокою”. Лікування зводиться до того, щоб постійно підтримувати шкіру у “спокійному” стані, не провокувати нові прояви АД.

Причини атопічного дерматиту

Точні причини дерматиту досі не встановлені. Але відомий факт, що якщо хтось з батьків страждає від алергії, то у дитини буде атопічний дерматит із ймовірністю 50%. А якщо алергиками є двоє батьків, то ймовірність прояву АД підвищується до 80%.

Періоди загострення АД можуть спровокувати навколишні фактори: стрес, холод, погане харчування.

Діагностика та лікування

Діагностувати атопічний дерматит досить легко. Зазвичай він проявляється у дитячому віці, тому педіатр бачить його першим. Якщо є необхідність, то дитині із АД рекомендують проконсультуватися у дерматолога, а також здати кров на певні показники.

У медичному центрі Здорова Родина+ ви можете отримати консультацію дерматолога і педіатра. Вони підбирають грамотне лікування АД у кожному окремому випадку. Дають рекомендації щодо дієти і догляду за шкірою.

Профілактика

В якості профілактики проявів АД дотримуйтесь кількох рекомендацій:

  • приймайте душ та вмивайте обличчя водою кімнатної температури;
  • підбирайте косметичні засоби та засоби гігієни із нейтральним рівнем рН;
  • уникайте стресів;
  • намагайтесь правильно харчуватися – зменшіть вживання солодкого.

Якщо вас турбують неприємні симптоми АД, звертайтеся до медичного центру Здорова Родина+. Нехай ваша шкіра сяє здоров'ям!

Всі новини