Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Всесвітній день сну

17.03.2023

Якщо ви вже прокинулись, але вас так і тягне до ліжка – не відмовляйте собі. Адже сьогодні Міжнародний день сну, і всі ми маємо право поспати трішки більше.

Про дату

Всесвітній день сну відзначають щороку у п'ятницю березня, яка передує дню весняного рівнодення. Таку екзотичну дату обрали ще у 2008 році за ініціативою Міжнародного комітету дня сну.

Основна мета – привернути увагу людей до проблем відпочинку та гігієни сну. Адже за статистикою до 60% населення не дотримується правильного режиму сну, іще 45% так чи інакше мають проблеми зі здоров'ям через якість сну.

У  2023 році девіз Міжнародного дня сну звучить лаконічно:

- "Сон необхідний для здоров'я!"

Медичний центр Здорова Родина+ повністю підтримує цю тезу.

Сон і здоров'я – нероздільні

Норма сну для дорослої людини становить 8 годин на добу, для дітей - до 11 годин в залежності від віку.

Недотримання гігієни сну завдає удар по здоров’ю:

  1. Людина починає гірше міркувати, запам'ятовувати. Вдень у нашому мозку накопичуються особливі білки для передачі нервових імпульсів. Коли ви спите, їх кількість падає, але при регулярному недосипанні ці сполуки забруднюють мозок і заважають передачі нервових сигналів.
  2. Депресія та емоційна нестабільність розвиваються частіше у тих, хто лягає спати після опівночі. Ви самі могли помітити, що після недосипання стаєте роздратованими, тривожними, нервовими.
  3. Під час недосипання у мозку накопичуються бета-амілоїди, які можуть призвести до хвороби Альцгеймера у старості. Тому 20-річним також потрібен здоровий сон.
  4. Страждає серцево-судинна система. При тривалому недосипанні серце починає стукати частіше, розвивається тремор рук.
  5. Зайва вага може накопичуватися на тлі поганого сну. Річ у тому, що під час сну організм відпочиває і заряджається енергією. Коли людина недосипає, вона набирає нестачу енергії з їжею. А разом з нею і кілограми на талії.
  6. Пришвидшується процес старіння. Адже саме уві сні виробляється гормон мелатонін, який є гормоном молодості. Він активує вилочкову залозу, приводить в тонус усі клітини організму, підтримує природне омолодження.​

Пам'ятаємо про тих, хто не спить заради нашої безпеки. Бажаємо всім мирного неба, швидкої перемоги та спокійних ночей всім українським родинам!

Всі новини