Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Всесвітній день здорового травлення

29.05.2023

Якщо ваш ранок почався з кави та бутербродика, негайно відкладіть їх в бік. Хоча б на сьогодні. Адже 29 травня відзначаємо Всесвітній день здорового травлення. І ваш сніданок має бути здоровим!

World Digestive Health Day звертає увагу суспільства на проблеми здорового харчування. Ми живемо у століття прогресу, наукових проривів та технологічних здобутків, проте не можемо впоратися із елементарним: їсти здорову та поживну їжу щодня і привчити до цього власних дітей. 

Проблеми гастроентерології з кожним роком лише зростають. Ожиріння, виразки, порушення мікрофлори ШКТ – лише неповний перелік розповсюджених патологій, пов'язаних із порушенням режиму харчування.

Всі ці проблеми призводять до не менш серйозних наслідків: хвороби серця та судин інфаркти та інсульти, карієс, алергія, авітаміноз, рак кишківника.

Щоб зберегти свій ШКТ здоровим, дотримуйтесь принципів здорового харчування:

  1. Споживайте більше рослинної їжі. Вона є джерелом вітамінів та мікроелементів. При цьому, овочі та фрукти повинні бути різноманітними. Рекомендовано вживати до 400 г свіжих овочів та фруктів в день.
  2. М'ясо – джерело білка. Нехтувати ним не потрібно. Але і переїдати не варто. Намагайтесь менше їсти смаженого м’яса, віддаючи перевагу тушкованому, запеченому або вареному продукту.
  3. Слідкуйте за вагою. Свій індекс маси тіла тримайте в межах 20-25. Можете займатися фізичними вправами, щоб корелювати його.
  4. Вживайте в їжу молоко та сир. Це цінне джерело кальцію та підтримка здорової мікрофлори кишківника.
  5. Цукор їсти можна, але вживання великої кількості солодкого призводить до проблем. Віддавайте перевагу фруктам та ягодам, взимку – сухофруктами та меду. Обмежте споживання кондитерських виробів, тортів, солодких десертів.
  6. Звичайно ж, не зловживайте алкоголем, фаст-фудом, газованими напоями, продуктами із синтетичними  харчовими добавками.

Дотримання цих принципів значно покращує самопочуття. 

Здоровий шлунок – це легкість, працездатність та високий імунітет. 

Не забувайте перевіряти свій ШКТ хоча б раз на рік. Відвідуйте гастроентеролога, здавайте аналізи та проходьте УЗД. Медичний центр Здорова Родина+ завжди до ваших послуг.

Всі новини