Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Всесвітній день боротьби з ожирінням

11.10.2022

11 жовтня світ відзначає Всесвітній день боротьби з ожирінням. Дата запроваджена у 2015 році за ініціативи World Obesity Federation (Всесвітня Федерація ожиріння). І для цього є підстави: практично 3 млн людей щороку помирають від наслідків ожиріння. Що варто знати про цю проблему?

Основні факти про ожиріння

  • Ожиріння – це захворювання, пов'язане з порушенням обміну речовин в організмі;
  • У ряді випадків накопичення маси тіла пов'язане із психологічними проблемами та переїданням;
  • Головна ознака ожиріння у жінок – накопичення жирової тканини більш, ніж на 20-25% від маси тіла;
  • Головна ознака ожиріння у чоловіків – накопичення зайвої ваги більш, ніж на 10-15% від нормальної маси тіла;
  • Ожиріння – хвороба, здатна до рецидиву. Це означає, що схуднувши, людина легко може повернутися до зайвої ваги; 
  • При ожирінні зростає ризик розвитку патологічних станів – хвороб серця та судин, цукрового діабету 2 типу, онкологічних захворювань, астми, артрозу та артриту, остеопорозу, остеохондрозу тощо;
  • Люди із ожирінням часто страждають від безпліддя.

Тож боротися з ожирінням потрібно обов'язково! Цьому сприяють правильне харчування, фізичні вправи, активний спосіб життя.

Як правильно худнути?

Надмірна маса тіла - погана ознака. Але різке схуднення та виснаження дієтами також – не здоровий процес. Тому, перш ніж скинути кілограми, слід пройти діагностику причин зайвої ваги.

Часто за порушеннями метаболізму ховаються ендокринологічні проблеми. Якщо ви плануєте схуднення, спершу треба відвідати гастроентеролога та ендокринолога.

Діагностика причин надмірної ваги

Медичний центр Здорова Родина+ пропонує пройти обстеження та дізнатися причину зайвих кілограмів.

До програми входять 4 важливі показники:

  • ТТГ – тиреотропний гормон, що синтезується гіпофізом. Ця речовина стимулює щитоподібну залозу до вироблення гормонів Т3 та Т4. Коли залоза працює погано, рівень ТТГ підвищується. Гормон тісно пов'язаний із метаболізмом. При його високому рівні відбувається тенденція до накопичення жирової тканини.
  • НвА1с – глікований гемоглобін. Цей показник є маркером при визначенні цукрового діабету 1 та 2 типу. Відомо, що цукровий діабет тісно пов'язаний із набором зайвої ваги.
  • С-пептид. Показник, що вказує на роботу підшлункової залози, а також на те, як ефективно вона виробляє інсулін. С-пептид змінює свій рівень при цукровому діабеті.
  • Індекс НОМА. Цей аналіз також призначають при підозрі на інсулінорезистентність. Коли тканини організму втрачають чутливість до гормону підшлункової залози, то інсуліну продукується більше. Його накопичення призводить до утворення великої кількості холестерину та жирних кислот.

Після отримання результатів аналізів потрібна консультація ендокринолога. Лікар уважно розглядає всі відхилення від норми та призначає лікування в разі потреби. Додатково ви отримуєте рекомендації щодо правильного харчування та підтримки власного організму.

Здорове тіло – це заряд енергії та бадьорості на кожен день!

Всі новини