Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Всесвітній день боротьби з гепатитом

28.07.2022

Битва з гепатитом триває! За оцінками ВООЗ кожні 30 секунд помирає одна людина саме від ускладнень цієї хвороби.

28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом. Медичний центр Здорова Родина+ долучається до просвітницької діяльності стосовно цієї проблеми.

Що таке гепатит

Гепатит – це запалення печінки, викликане різними чинниками. Найчастіше гепатит спричиняють віруси. Сьогодні відомо 9 вірусів, які викликають хворобу! Але найпоширенішими є гепатит А, В, С.

  • Гепатит А ми знаємо як “Боткіна” або “жовтуху”. Зазвичай він минає сам, але потребує постійного спостереження за хворим.
  • Гепатит В і С є небезпечними хворобами. Якщо від гепатиту В можна зробити щеплення, то вакцини проти гепатиту С донині не існує.

Гепатит дуже зухвалий та підступний. Проникаючи в організм, вірус пошкоджує гепатоцити – клітини печінки. Починається запалення. 

Імунна система допомагає позбавитись уражених клітин. В нормальних умовах гепатоцити швидко відновлюються. Проте якщо вірус постійно перебуває в організмі, нові гепатоцити знову заражаються, відмирають і ліквідуються імунітетом. Хвороба набуває хронічного характеру. 

Всесвітній день боротьби з гепатитом

Проблема гепатиту є досить гострою. Мільйони людей помирають від нього щороку. Тим часом суспільство заплющує очі на хворобу. 

Всесвітній день боротьби з гепатитом було засновано для того, щоб люди розуміли масштаб проблеми, знали хворобу “в обличчя” та розуміли, як вберегтися від неї. Дата 28 липня була обрана на честь дня народження Баруха Бламберга -  лікаря, який ідентифікував вірус гепатиту та дослідив його. 

Як діагностують гепатит?

Якщо гепатит діагностувати вчасно, то можна отримати ефективну терапію та продовжити життя.

Зверніться до лікаря, якщо ви помічаєте такі симптоми:

  • слабкість, постійна втома;
  • розлади травної системи – нудота, діарея та блювання;
  • біль у животі;
  • потемніння сечі та знебарвлення калу;
  • склери очей та шкіра набувають жовтого відтінку.

З подібними скаргами приходьте до гастроентеролога медичного центру Здорова Родина+. Пройдіть діагностику на професійному обладнанні та отримайте висновок спеціаліста. 

Бережіть себе – згадуйте про власну печінку не лише у Всесвітній день боротьби з гепатитом.

Всі новини