Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Вагітність за триместрами: що відбувається з матусею та малюком

14.03.2023

9 місяців – ціле життя. Вагітність ділять на 3 триместри, кожен з яких має свої особливості. Що відбувається в ці періоди із мамою та малюком? Давайте подивимось разом лікарями-гінекологами медичного центру Здорова Родина+.

1 триместр. До 15 тижня

Від зачаття гормональний фон жінки різко змінюється – активно продукується прогестерон, який потрібен для виношування. Через зміни гормонального фону розвивається токсикоз із нудотою та блюванням. Майбутня мама швидко втомлюється, хоче спати, може виникати головний біль. 

Зараз формується важливий орган вагітності - плацента. Через неї малюк отримує всі необхідні речовини для свого розвитку. До кінця триместру у нього повністю сформовані ротова порожнина, кишківник, пряма кишка, жовчні протоки, риси обличчя та півкулі мозку. На УЗД вже на 6-8 тижні можна побачити серцебиття.

2 триместр. 16-28 тижнів

Цей період вважають «ідеальним» під  час вагітності. Токсикоз вщухає, жінка звикає до свого стану, а великий живіт іще не з'явився. Тому зараз можна насолоджуватись вагітністю, літати на відпочинок, вести активний спосіб життя (якщо немає протипоказань).

Треба слідкувати за харчуванням та здавати аналіз крові регулярно. У 2 триместрі часто виникає анемія вагітних. Цей стан піддається коригуванню, але треба не проґавити його.

У плода інтенсивно розвивається головний мозок, кістки та м'язи. Тому потрібно вживати продукти із кальцієм. До кінця триместру малюк важить 500 г, а довжина його тіла - 25 см. Мама відчуває перші рухи своєї дитини в животі.

3 триместр. 29-40 тижнів

Шкіра на животі розтягується, можуть виникати стриї. Матка збільшується у розмірах і тисне на сечовий міхур, кишківник, діафрагму. Через це виникають неприємні відчуття – задишка, постійні позиви до туалету, печія. Матусі стає важко пересуватись через великий живіт.

Але вона активно готується до пологів, скуповує речі для малюка, «в’є гніздечко».

До 40 тижня малюк набирає вагу, остаточно формуються всі його органи. Пологи можуть бути і на 37 тижні, що вважається нормальним процесом.

Зичимо вам щасливого материнства та безтурботного дитинства під мирним небом вашим малюкам!

Всі новини