Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Просто про важливе: Колоноскопія

03.04.2023

Колоректальний рак займає третє місце серед усіх онкологічних патологій. На перших етапах він розвивається тихо і непомітно, та  дуже часто формується на тлі інших захворювань ШКТ.

Саме через це слід перевіряти стан кишківника за допомогою колоноскопії.

Чому саме колоноскопія?

Колоноскопія вважається золотим стандартом у діагностиці захворювань кишківника та шлунку. Тільки відеокамера на кінці колоноскопа може з точністю до міліметра передати зображення внутрішніх стінок кишківника. 

Таким чином лікар на власні очі бачить в якому стані ШКТ пацієнта. Видно усі новоутворення, виразки, запалення та інші патології. Жодне УЗД та аналіз калу не можуть передати такої точної картини.

Які захворювання можна виявити під час колоноскопії

Під час процедури можна виявити ряд захворювань, які пацієнт може не відчувати на ранніх етапах:

  • Виразка – хронічне захворювання, під час якого соляна кислота шлункового соку утворює подразнення слизової оболонки шлунка або кишківника;
  • Гастрит – запалення слизової оболонки шлунку;
  • Поліпи – доброякісні новоутворення, які формуються із тканин слизової оболонки. Можуть бути причиною болю, непрохідності та іноді набувають злоякісності;
  • Рак – онкологічне захворювання шлунку та кишківника;
  • Хвороба Крона – важке хронічне запалення слизової оболонки шлунка, яке супроводжується тяжкими симптомами і важкими наслідками.

Коли слід зробити колоноскопію?

Неодмінно зверніться до лікаря, якщо ви відчуваєте неприємні симптоми із боку ШКТ. Періодичний біль у шлунку, розлади травлення, втрата апетиту та ваги повинні занепокоїти.

Дуже важливо робити колоноскопію в якості профілактики. Щоб вчасно виявити можливі захворювання, колоноскопія проводиться раз на рік.

Цікавим фактом є те, що на тлі сильного стресу захворювання ШКТ прогресують або загострюються. Тому особливо важливо перевіряти свій кишківник, якщо останнім часом ви відчуваєте неспокій і тривожність.

У медичному центрі Здорова Родина+ проводять сучасну відеоколоноскопію за допомогою інноваційного обладнання. Записуйтесь на процедуру і перевірте стан свого ШКТ вже завтра!

Всі новини