Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Причини порушень менструального циклу

18.04.2023

Чому місячні нерегулярні? Питання старе як світ, тому сьогодні розглядаємо 6 найпоширеніших причин збою менструального циклу.

  1. Фізичні чинники

Тривоги та банальний стрес часто впливають на рівень гормонів в організмі. Жінки першими відчувають це, адже проявляються тривалі затримки місячних. 

Також причиною можуть стати надмірні силові навантаження та постійні виснажливі кардіотренування в спортзалі.

До інших несприятливих факторів відносять роботу у нічний час, а також постійне порушення біоритмів. 

  1. Інфекції органів малого таза

Найнеприємнішими є інфекції, які передаються статевим шляхом -  уреаплазмоз, хламідіоз, герпес, папіломавірус та інші. Вони впливають на стан імунітету, викликають запалення органів репродуктивної системи, що призводить до порушень менструації. 

  1. Гормональні збої

Гормони контролюють усі біохімічні процеси. Вони є важливими учасниками менструального циклу. На якість та кількість місячних впливає як надлишок гормонів, так і їх нестача. При чому мова йде не лише про статеві гормони – естроген, прогестерон, тестостерон. На менструацію впливають гормони гіпофіза – пролактин, гормони щитоподібної залози та інші.

  1. Захворювання органів репродуктивної системи

Різні захворювання матки, яєчників, шийки матки дають про себе знати збоями циклу. Порушення виникають при наявності кісти яєчників, ендометріозі, поліпах та багатьох інших патологіях.

  1. Проблеми із вагою

Встановлено, що на менструацію впливає як нестача ваги, так і ожиріння. У жінок із порушеннями нормальної ваги часто виникає відсутність місячних протягом тривалого часу.

  1. Прийом лікарських засобів

Особливо впливають на менструальний цикл гормональні препарати. Але крім них, порушення може бути викликане транквілізаторами, антикоагулянтами, іноді навіть антибіотиками. Як правило, збої зникають одразу після припинення вживання медикаментів. Проте якщо вам необхідне тривале лікування, обов’язково проконсультуйтесь із лікарем.

Якщо ваші місячні нерегулярні, це тривожна ознака. Якою б не була причина, вам необхідно звернутися до гінеколога та встановити діагноз. У медичному центрі Здорова Родина+ приймають професійні лікарі. Записуйтесь на візит та не махайте рукою на власне жіноче здоров'я!

Всі новини