Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Планування вагітності: що варто знати

27.03.2023

Весна - чудовий час для зачаття дитини! Та чи готові ви до цього? Якщо ви вирішили стати батьками, почніть проходити обстеження вже зараз. Вони необхідні як майбутній матусі, так і татусеві. 

Обстеження для пари

Для батьківства важлива не лише репродуктивна система, а й загальний стан здоров'я – ендокринних залоз, серця та судин, сечовидільної системи. Тому першим кроком прямуйте до терапевта або сімейного лікаря. Саме він скеровує яких спеціалістів необхідно пройти та які аналізи здати.

Загалом, обом батькам потрібні такі обстеження:

  • загальний аналіз крові для оцінки стану організму;
  • аналіз крові біохімічний для оцінки роботи внутрішніх органів;
  • дослідження на ВІЛ, гепатит B і C, сифіліс та інфекції, що передаються статевим шляхом;
  • тест на групу і резус-фактор крові.

Обстеження для матусі

Жінці, яка планує вагітність, необхідні такі обстеження:

Додатково треба звернутися до лікарів-спеціалістів:

  • кардіолога для виявлення патологій серця та судин. Адже виношування та пологи – величезне навантаження на ці органи. Бажано зробити кардіограму та навіть УЗД серця;
  • офтальмолога. В ряді випадків матусям із важкими патологіями зорової системи призначають кесарів розтин;
  • ендокринолога. Щитоподібна залоза відіграє важливу роль під час виношування дитини, підтримуючи малюка потрібними гормонами;
  • ортопеда-хірурга. Під час вагітності хребет також зазнає навантаження, і можуть виникати проблеми, якщо він не здоровий.

Аналізи для татуся

Майбутньому батькові перед тим, як зачати дитину, рекомендовано пройти:

Якщо ж парі не вдається завагітніти протягом тривалого часу, лікарі призначають ряд додаткових обстежень. Сюди входить і гормональна панель, і генетичні аналізи, і інструментальні методи діагностики.

Якщо ви вирішили стати батьками, запрошуємо на візит до лікарів медичного центру Здорова Родина+. Візьміть правильний старт для батьківства!

Всі новини