Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Післяпологовий тиреоїдит: щитоподібна залоза у фокусі

29.11.2022

Після пологів щитоподібна залоза зазнає змін: їй треба прийти в норму для вироблення адекватної кількості гормонів. Часто в цьому процесі відбуваються збої, і розвивається післяпологовий тиреоїдит. На патологію страждає 9% матусь, тому варто перевірити здоров'я щитовидки після пологів.

Післяпологовий тиреоїдит - що це?

Тиреоїдит – це запальний процес у щитоподібній залозі, за якого вона збільшується, і відбувається коливання гормонів. Це відбивається на стані всього організму. Проте симптоми післяпологового тиреоїдиту часто схожі зі звичайною перевтомою, тому жінки списують їх на новий темп життя.

Тиреоїдит розвивається через збої імунній системі. Під час виношування дитини імунітет дещо знижується. Але після пологів він поступово відновлюється, тому щитовидка може потрапити під його удар. Зазвичай, через кілька місяців все входить в норму.

Проте якщо тиреоїдит не контролювати, то він може призвести до негативних наслідків.

Перебіг та симптоми

Симптоми післяпологового тиреоїдиту можуть різнитися залежно від фази перебігу. 

Фаза

Тривалість

Перебіг

Тиреотоксична

Стартує приблизно через 2-3 місяці після пологів і триває 1-2 місяці, переходячи у гіпотиреоїдну фазу

Жінка не відчуває практично жодних симптомів. Ті прояви, які є, списують на післяпологове відновлення: нервозність, втрата ваги, надмірна втома. Зверніть увагу, якщо у вас прискорене серцебиття, тремтіння рук – це може бути ознаками тиреотоксикозу. Лікар же помічає збільшену залозу, а в аналізі крові є високий рівень гормонів

Гіпотиреоїдна

Починається через 3-5 місяці після пологів, і триває до півроку. Після цього відбувається поступове відновлення щитовидки

Щитоподібна залоза продукує менше гормонів, з'являється слабкість, розлади пам'яті та уваги, активно випадає волосся, ламаються нігті, шкіра стає дуже сухою, додається біль у м'язах.

 

Відновлення

Починається через 9-12 місяців після пологів, та триває 1-2 місяці

Функція залози повністю відновлюється, покращується настрій, гормони входять в норму, волосся та нігті знову нормально ростуть

 

Діагностика та лікування

Для встановлення діагнозу слід звернутися до ендокринолога як тільки ви відчули неприємні симптоми. Із профілактичною метою перевірте щитовидку через 3-4 місяці після пологів. 

У медичному центрі Здорова Родина+ призначають аналізи на гормони та УЗД щитоподібної залози. Якщо лікар виявить зміни, то призначає лікування.

За легкого перебігу лікування як такого немає. Але за тиреоїдитом спостерігають. Можуть призначити препарати для серця. 

Якщо ж перебіг складніший, то призначають L-тироксин до повного відновлення залози.

Дорогі матусі! Дбаючи про дитину, не забувайте про себе.

Адже малюку потрібна здорова та спокійна мама!

Всі новини