Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Не дозвольте лактостазу завадити годуванню: ефективні поради

06.03.2023

Грудне вигодовування та лактостаз – часті супутники. Як не впасти у відчай та налагодити лактацію – сьогодні говоримо саме про це!

Лактостаз – що це та звідки він береться

Лактостаз – це стан під час грудного вигодовування, за якого відбувається недостатній відтік молока. Простими словами, це застій молока у молочних залозах.

Лактостаз може статися через аномально велике виділення молока, через те, що дитина відмовляється від грудей, а також через фізіологічні особливості будови грудей.

Лактостаз – явище досить неприємне. Воно викликає біль, температуру та може призвести до певних ускладнень.

Профілактика лактостазу

Щоб запобігти лактостазу, дотримуватись певних правил:

  1. Годуйте малюка за потребою і не утворюйте штучні проміжки між годуваннями. У перші місяці життя малюк може  просити груди кожні 1-1,5 години, і це нормально;
  2. Оберіть правильну позу для годування. Щоб малюк зміг висмоктати все молоко, слід обрати індивідуальну позу годування. Адже форма та фізіологічна будова грудей у кожної жінки різна;
  3. Якщо дитина почала відмовлятися від годування, треба шукати причину, не пускати на самотік;
  4. Дотримуйтесь здорової дієти та пийте потрібну кількість рідини;
  5. За надмірного вироблення молока, зціджуйте залишки після кожного годування. Якщо молока аж занадто багато, ви можете заморожувати його або навіть здавати у банк молока. Так ви допоможете тим жінкам, які не можуть годувати дітей грудьми.

Що робити якщо лактостаз настав?

Головне помітити ознаки лактостазу вчасно:

  • груди стають твердими, настає  відчуття переповнення;
  • молоко виділяється із грудей самостійно;
  • є припливи жару, ніби у вас піднялась температура.

Перше, що слід зробити - намагатися погодувати малюка. Так молоко вийде природнім шляхом. Ви також можете зцідити молоко відразу як відчули подібні симптоми.

Якщо стан не поліпшується протягом доби, зверніться до гінеколога або мамолога. Інколи лактостаз потребує лікування. Медичний центр Здорова Родина+ запрошує на прийом до професійного гінеколога, який допомагає впоратися із різними жіночими проблемами.

Бажаємо вам гармонійного грудного вигодовування та мирного неба вашим малюкам!

Всі новини