Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Навіщо потрібно знати рівень глікованого гемоглобіна при ДІАБЕТІ

23.05.2023

Кожному діабетику потрібно знати свій рівень глікованого гемоглобіну. Це один із найважливіших індикаторів цукрового діабету. Завдяки аналізу можна визначити наскільки ефективне лікування та оцінити динаміку розвитку хвороби.

Що таке глікований гемоглобін

Глікований гемоглобін (НвА1с) має кілька назв – глікозильований гемоглобін, глікогемоглобін, гемоглобін А1с. Це показник, який визначає рівень глюкози в крові за останні 3 місяці.

Коли в організм людини потрапляє глюкоза, вона неодмінно зв'язується із білками. В тому числі і з гемоглобіном в еритроциті. Таким чином, при об'єднанні глюкози та гемоглобіну утворюється глікований гемоглобін. 

Він залишається в крові стільки, скільки живе сам еритроцит. Тобто 3 місяці.

При цукровому діабеті та дефіциті інсуліну, глюкоза зав'язується із білками крові активніше, тому і показник глікованого гемоглобіну - вищий.

Бажано, щоб глікований гемоглобін входив у межі норми: 4 – 5,6%. При цукровому діабеті вперше визначений НвА1с становить 6,5%.

Кому потрібно здавати глікований гемоглобін

Пацієнтам із цукровим діабетом рекомендують здавати глікований гемоглобін кожні 3 місяці, або хоча б 2 рази на рік. Таким чином, можна відстежувати тенденцію розвитку захворювання, а також оцінити чи ефективне лікування діабету.

Варто знати, що високий рівень глікованого гемоглобіну поступово призводить до ускладнень діабету – проблем із серцем, зором та нирками. Доведено, що зменшення рівня НвА1с навіть на 1% зменшує ризик розвитку ускладнень аж на 21%. Тому цей показник просто необхідно контролювати!

Якщо ви здаєте аналіз на глікований гемоглобін вперше, то це не завжди означає цукровий діабет.

Показник може підвищуватися за інших станів:

  • дефіцит заліза;
  • операція на селезінці;
  • висока концентрація фетального гемоглобіну;
  • постійне вживання опіатів.

Де здати аналіз

Аналіз на глікований гемоглобін ви можете здати у сучасній лабораторії УркЛаб. Інноваційне обладнання дозволяє провести дослідження із високою точністю. Із результатом аналізу звертайтесь до свого лікаря або ж до ендокринолога у медичному центрі Здорова Родина+.

Підтримуйте свій цукор в нормі і будьте здоровими!

Всі новини