Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Міжнародний день радіолога

08.11.2022

Вітаємо колег з професійним святом! 8 листопада відзначаємо День радіолога. Бажаємо миру, здоров'я, гармонії в душі, а також щасливої родини.

День радіолога – що ми про нього знаємо

8 листопада 1895 року німецький фізик Вільгельм Конрад Рентген відкрив рентгенівське випромінювання. Саме ця дата стала початком відліку для ери радіології. З 2012 року світ відзначає Міжнародний День Радіології, щоб привернути увагу до цієї цікавої та необхідної галузі.

Відкриття Х-променів

Як використовують рентгенівське випромінювання в медицині всі ми давно знаємо. Це поширений та ефективний метод діагностики. Але не всім відомо як саме Рентген відкрив це явище.

Вчений працював в лабораторії та вивчав катодні промені. Незабаром він помітив, що вакуумна трубка видає певне випромінювання.  І якщо розмістити між трубкою та екраном різні предмети, ці промені проходитимуть через них. Таким чином, вчений зробив знімок власної руки, що вважається першим радіологічним дослідженням людського тіла. Нові промені Рентген відкрив вже коли йому було 50 років, він назвав їх Х-промені і вивчав до кінця свого життя.

Х-промені - українська версія

А чи відомо вам, що насправді Рентген був не першим вченим, який відкрив диво-промені? Насправді, ще у 1881 році  - за 14 років до німецького вченого, незвичайні промені відкрив галичанин Іван Пулюй. 

На той час він був доктором Страсбурзького університету і представив свій винахід на міжнародній електротехнічній виставці в Парижі. Це була трубка, що випромінювала Х-промені. За неї вчений отримав срібну медаль, а “лампа Пулюя” певний час випускалася та застосовувалася лікарями на практиці. 

На жаль, винахід не став популярним. Зіграло роль низьке фінансування подальших розробок, недостатня престижність Австро-Угорської наукові школи, яка тоді лише розвивалася. На відміну від неї, школа німецька, до якої відносився Рентген, була визнана у всьому світі.

Пам'ятаймо що українці – талановита нація, яка може підкорити будь-яку галузь! Бережемо нашу спадщину та підтримуємо своїх у кожному куточку світу! 

А якщо вам знадобиться рентген, завітайте до медичного центру Здорова Родина+ - вам неодмінно допоможуть.

Всі новини