Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Міжнародний день офтальмології

08.08.2022

Вітаємо наших дорогих колег із Міжнародним Днем Офтальмології! Лікарі-окулісти стоять на сторожі здорових очей. А наука офтальмологія об'єднує їх знання, професіоналізм та ентузіазм.

Про свято

Міжнародний день офтальмології світ відзначає із 2004 року. Після того як виникла ідея святкування, її підхопила низка країн світу. Тому сьогодні день офтальмології офіційно затверджений у календарі планети.

Дату 8 серпня обрано не випадково. Саме в цей день у 1927 році народився видатний офтальмолог Святослав Миколайович Федоров. Його вважають одним із прабатьків сучасної офтальмології. Зокрема, він вже на початку ХХ століття створив штучний кришталик, практикував операції з його пересадки.

Святослав Михайлович вважається російським вченим, проте мало хто знає, що народився він у місті Проскурів, Хмельницької області в Україні. 

Родині довелося переїхати до Ростовської області після того, як батька засудили до таборів на 17 років.

Сучасна офтальмологія

Сучасна Офтальмологія - наука із великої літери. 

Що ми про неї знаємо:

  • можна провести корекцію та повернути людині 100% зір;
  • пересаджуються кришталики ока для позбавлення від катаракти;
  • імплантуються спеціальні системи та проводяться операції для боротьби із глаукомою;
  • продаються естетичні контактні лінзи, завдяки яким можна не носити окулярів;
  • з'явилася технологія KAMRA, яка вже схвалена FDA, проте виконується поки не активно. Завдяки їй можна замінити пошкоджені частинки рогівки. Можливо в майбутньому технологія дозволить не носити окуляри та лінзи;
  • знайдено ген короткозорості;
  • проводяться розробки із використанням стовбурових клітин для того, щоб відтворити унікальні клітини сітківки ока. Це дозволить боротися із важкою патологією – макулярною дегенерацією;
  • активно проводяться експерименти зі штучною сітківкою. Це спеціальні очні датчики, які підключаються до міні-комп’ютера, щоб передавати сигналили до головного мозку.

Немає меж для досконалості, і нові наукові пошуки ведуться щодня. Але одне правило залишається незмінним: Першим кроком для боротьби з поганим зором є щорічний огляд у офтальмолога.

Записуйтесь на прийом до медичного центру Здорова Родина+ та не забувайте перевіряти зір собі і дітям!

Всі новини