Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

Групи крові: чому вони різні?

02.08.2022

Перша або четверта? Цифра має значення, особливо якщо це група крові! В чому полягає різниця та особливість кожної із них? Хочете дізнатися – заглядайте в нашу статтю.

Як учені дізналися про групи крові?

Мало хто знає, але історія відкриття груп крові в дечому трагічна. Почалося все з того, що вчені прагнули лікувати людей за допомогою переливання. Перші спроби були ще у 1600-х роках, і всі вони закінчувалися смертю пацієнта. На кілька століть ідею переливання відклали.

Британський гінеколог Джеймс Бланделл не міг дивитися, як його пацієнтки помирають під час пологів від крововтрати. Він знову почав експерименти із переливанням, але обережно. Для процедури він використовував лише людську кров, тоді як раніше застосовували кров тварин. Та навіть при цьому із 10 зроблених переливань лише кілька виявилися успішними.

Чому? Таке питання постало перед лікарями

Згодом помітили, що змішуючи кров різних людей у пробірці, утворюються згустки. Якщо те саме відбувається в організмі, то порушується кровообіг, що й веде до смерті. Так дійшли висновку, що кров різних людей відрізняється. Подальші дослідження активно проводили одразу 2 вчених – німець Карл Ландштейнер та чех Ян Янський.

Вони практично одночасно відкрили групи крові, та назвали їх. Виявилося, що кров людей відрізняється наявністю білків-аглютиногенів

 А і В на поверхні еритроцитів

Всі новини