Завжди з турботою. Завжди поряд.
ua ru

5 міфів про печінку

02.02.2023

Печінка – тендітна, та потребує постійного очищення. Чи справді це так, і що взагалі відомо про цей орган? Розвінчуємо 5 найпоширеніших міфів про печінку.

5 міфів про печінку

1. Печінка накопичує шкідливі речовини так шлаки

Навпаки – саме в печінці відбувається очищення організму від усього зайвого. Цей орган створений, як природній фільтр. Він бере участь в обміні речовин – білків, жирів, вуглеводів. Все, що потрапляє до печінки, потім виходить із неї у зміненому вигляді. Проте якщо функція печінки порушена, то речовини можуть не перероблятись до кінця, розщеплюватися довше.

2. Біль у печінці не дає спокою

Це не зовсім так. Печінка боліти фізично не може, адже в ній немає нервових закінчень. Але область, де розташована печінка дійсно болить, що говорить про проблеми із жовчним міхуром. В ньому може бути застій жовчі, або порушення її відтоку.

3. Достатньо не вживати алкоголь, щоб печінка була здоровою

Алкоголь справді руйнує клітини печінки, тому його споживання слід обмежити. Проте  у печінки є чимало інших ворогів. Це жирна та гостра їжа. Її важко перетравлювати, вона створює подвійне навантаження на печінку. В ній відкладаються зайві жири, що призводить до руйнування органу та жирової хвороби печінки. 

4. Голодування допомагає очистити печінку

Тривале голодування може звільнити ваш організм від поживних речовин, що призводить до порушення роботи важливих органів. Зокрема, мозок без «підживлення» взагалі ризикує погано працювати. Між прийомами їжі у жовчному міхурі збирається жовч для перетравлення. Якщо ж організм не отримує їжі, то жовчі немає куди подітись. Вона густішає, що може призвети до утворення каменів у міхурі.

5. Корисно приймати БАД для підтримки печінки 

Краще не купляти жодних перпаратів, поки не порадить лікар. Очистити печінку не так просто – поперше, вона не накопичує шлаків, подруге вона самоочищається. А от БАДи сумнівного складу можуть зашкодити органу.

Щоб перевірити здоров'я печінки, медичний центр Здорова Родина+ пропонує здати пакет Печінкові Проби. До нього входять важливі показники, за допомогою яких лікар оцінює стан органу. Після здачі аналізу обов'язково проконсультуйтесь із гастроентерологом.

Хай ваша печінка допомагає вам довгі роки!

Всі новини